Artikel in Tubantia van 05-02-2020. Klik hier.

Ronald de Vries en Ton Vergeer (rechts) van de Eerste Bornse Zaalvoetbal Vereniging (EBZV). De club viert het 35-jarig bestaan. © Emiel Muijderman

 

Zaalvoetbalclub in Borne blaast eindejaarstoernooi nieuw leven in

BORNE – Zaalvoetbalclub EBZV blaast het ooit zo populaire Eindejaartoernooi nieuw leven in. Alleen al de intentie leidde tot spontane aanmeldingen. „Het moet de club weer op de kaart zetten.”

André Scheffers 05-02-20, 09:23

Deze maand is het 35 jaar geleden dat de Eerste Bornse Zaalvoetbalvereniging werd opgericht vanuit Blauwwitters. Ze gaan het bescheiden vieren, maar voor het bestuur is deze verjaardag vooral een moment om weer eens van zich te laten horen. Sinds 1985 is de vrijdagavond in ’t Wooldrik EBZV-avond. Ze houden op Facebook keurig een eigen pagina bij en de website is nooit gedateerd. 

Beetje van geschrokken

Desondanks krabde Ronald de Vries zich eens flink achter de oren toen hem onlangs andermaal werd gevraagd of Borne nog een zaalvoetbalclub kent. „Daar ben ik wel een beetje van geschrokken”, vertelt de secretaris, terwijl verschillende teams van EBZV deze vrijdag in de zaal competitiewedstrijden spelen tegen Almelo FC. „De club staat er goed voor en we hadden zelf het idee dat we aardig ons best doen om mensen te bereiken. Maar dat is kennelijk niet genoeg als ze vragen of je nog bestaat. Dat heeft ons aan het denken gezet.”

Teams uit wijde omtrek

Zo kwam het Eindejaarstoernooi weer als idee. Het bestuur had het nog niet aangekondigd of de eerste reacties kwamen al binnen. Wanneer en waar men zich kon opgeven. „Het was inderdaad een mooi toernooi”, merkt voorzitter Ton Vergeer op. „Heel wat teams uit de wijde omtrek hebben door de jaren heen deelgenomen. Een jaar of tien zijn we er om organisatorische redenen mee gestopt. Nu we eind december de draad weer oppakken, beseffen we eigenlijk wat de betekenis altijd is geweest van dat toernooi.” 

“Het is ondenkbaar dat er geen enkele Bornenaar in een team speelt” – Ronald de Vries, secretaris EBZV

Vele afgelastingen

Vergeer werd in 2017 samen met medebestuurslid Hans Riezebeek koninklijk onderscheiden. Secretaris en wedstrijdleider Ronald de Vries sloot later aan en dit drietal trekt nog steeds de kar die op 28 februari 1985 in gang werd gezet door het trio Willy Kruit, Bennie Kroon en Rudolf Ketelaar. „Door de lange winterstops en vele afgelastingen tijdens het seizoen zagen zij brood in een zaalvoetbalclub”, aldus Vergeer. „Het bleek een schot in de roos. In de hoogtijdagen telde de club 150 leden en EBZV was lange tijd de grootste zaalvoetbalvereniging.”

Vriendenteams

Met 80 leden viel het in de minderen tijden nog mee. Momenteel vertegenwoordigen zo’n honderd leden acht teams in het district Oost van de KNVB. Het zijn altijd complete ploegen die zich aanmelden of weer vertrekken. Het betreffen meest vriendenteams. En het is ondenkbaar dat er geen enkele Bornenaar in een team speelt, benadrukt De Vries. 

„Dat hebben we in het verenigingsreglement zelfs als voorwaarde gesteld. Gezelligheid en het sociale aspect staan hoog in het vaandel. Teams met louter spelers uit andere plaatsen werkt niet. Die komen alleen om te voetballen en zullen nooit de binding met de club krijgen die Bornenaren hebben. Overal zijn zaalvoetbalverenigingen verdwenen. Dat zal ons niet gebeuren. Het zou mooi zijn als we weer eens richting de 140 leden kunnen groeien. Wellicht helpt het Eindejaarstoernooi daarbij.” De definitieve datum moet nog worden vastgesteld.